Maanalainen Aboa Vetus on maan alta löydetty kaupunginosa, jossa on eletty vuosisatojen ajan. Suomen ainoa arkeologinen museo syntyi laajojen kaupunkiarkeologisten kaivausten tuloksena 1990-luvulla.
 

Aboa Vetuksessa voi tutustua keskiaikaisten kivitalojen raunioihin ja kulkea vanhaa Luostarin jokikatua pitkin. Arkeologien esiin kaivamat kellarit on konservoitu paikalleen sellaisina kuin ne löydettiin. Satojen vuosien takaa säilyneet rakenteet ja arkeologiset löydöt sisältävät paljon tietoa alueen menneisyydestä ja paikalla eläneistä ihmisistä.

Monet löydöt kutkuttavat myös mielikuvitusta. Kukakohan pikkuinen on tepastellut Luostarin jokikadulla soma nahkakenkä jalassaan? Kenen käsissä luusta valmistettu noppa on viimeksi pyörinyt? Museossa menneisyyden ihmiset ovat lähellä pienten, arkisten esineiden kautta.

Museosta löytyy tutkittavaa kaikenikäisille. Menneeseen voi eläytyä itse kokeillen, pelaten tai leikkien. Kirjoita vahataululle, pyöritä suristinluuta tai leiki kauppiaan taloa esittävällä nukkekodilla! Luutarhassa voi tunnistaa luita ja tutustua eläinten historiaan.