Noitien ja narrien väki – yhteiskunnan reunalta kuuluu

Vanha Suurtori, to-su klo 13.15, klo 14.15 ja klo 15.15.

Terve, Turku, terve, Aura,
Tänne miekin tulla rämmin.
Ei oo kaupunkiin kapuamista,
Ei veden velkomista,
Vaivaisen vähäisen väen.
Portista silti sisään syöksyn,
Saa savuta seinäsammaleet,
tuli tuikahtaa takalistoon,
lämpö loimottaa läpi lahkeen.
Tulee torille toinen,
matkalta muikealta,
poikkeaa paikalle poissa ollut.
Silloin sivuun sysätty,
kohta keskelle kohoaa.

Noitien ja narrien väki on Aura of Puppetsin ja Turun Suurtorin keskiaika ry:n yhteistyöproduktio, jossa yhdistyvät naamio- ja nukketeatteriperinne. Yhteiskunnan laitamien väki, noitamaiset narrit ja narrimaiset noidat jalkautuvat keskiaikamarkkinavilinään. Naamioteatterin kieltä käyttäen sekä nukketeatterillisilla elementeillä ilakoiden nämä groteskin koomiset hahmot tuovat väriä ja vilskettä markkinahumuun.

Noidat ja narrit ovat yhteisön vieroksumia, oudoksumia ja joskus jopa halveksumia. He toimivat yhteisön reunalla tai sen ulkopuolella. Nämä tragikoomiset hahmot elävät muun markkinaväen seassa, sopimatta kuitenkaan joukkoon. Aura of Puppetsin taidokkaista nukketeatterialan ammattilaisista koostuva työryhmä tuo omaa erikoisosaamistaan rikastuttamaan tämän vuoden markkinaelämystä.

Millaisia taikoja kummalliset komeljanttarit suorittavat keskiaikamarkkinoilla? Mitä taiotaan näkyväksi? Mikä jää piiloon? Tule ja etsi keskiaikaisesta ihmisvilinästä siihen kuuluvat ja samalla sinne sopimattomat hahmot, ja näe, mitä tänä armon vuonna 1370 on tarkoitus taikoa esiin, mitä pyhitys- ja hyvitysloitsuja lausutaan ja millaisia komediallisia taikamenoja Aurajoki tänä vuonna todistaakaan.

Tule ja koe nukke- ja naamioteatterin taika!

Loihdi tai tule loihdituksi.

Työryhmä:

Esityskonsepti: Maija Westerholm ja Laura Sillanpää
Naamionrakennus: Hanne Lammi
Nukenrakennus: Maija Westerholm
Puvustus: Amita Kilumanga
Esiintyjät: Hanne Lammi, Anna Nekrassova, Laura Sillanpää ja Maija Westerholm

Commedia dell’Arten ja keskiaikaisen käsinukketeatterin perinteestä ammentava ja improvisaatioon perustuva esitys Noitien ja narrien väki nähdään Aurajoen tuntumassa jokaisena markkinapäivänä klo 13.15, klo 14.15 ja klo 15.15.

Kuva: Jussi Virkkumaa