Storbåt Aura

Storbåt AURA on talonpoikais-/perinnevene, jonka kaltaisia lounaisessa saaristossa käytettiin keskiajalta aina ensimmäiseen maailmansotaan asti. Storbåt (=isovene) oli kalastajatilan suurin vene ja sitä käytettiin kalastuksessa, karjan siirroissa kesälaitumille, heinän ja lehdesten kuljetukseen talvirehuksi sekä erityisesti markkina- ja muilla kaupunkimatkoilla.

Tyypillisiä vanhakantaisia piirteitä storbåtissa muodon lisäksi on erityisen leveiden ja myös paksujen laitalautojen käyttö, katajanauloilla tehdyt liitokset, luonnonvääristä puista tehdyt järeät veistokaaret, tervan ja eläinten karvan käyttö liitoksia tiivistämässä, sisäpuolinen karneeraus pohjalautojen suojana sekä irroitettava peräkajuutta, jota käytettiin lähinnä markkinamatkoilla. Vene on luonnollisesti tervattu. Vanhimmat storbåtit oli varustettu neliön muotoisilla villaisilla raakapurjeilla, joita viimeistään 1800-luvuilla korvattiin pumpulipurjeilla (puuvilla) ja raakapurje puolestaan kahvelipurjeella ja keulapurjeella (ns. jahtiriki) kuten Storbåt AURAssa. Tyvenessä ja heikkoon vastaiseen sekä usein myös jokia pitkin liikuttaessa venettä soudettiin seisaaltaan pitkillä airoilla.
Tukholma, Rääveli (Tallinna) ja Turku oli storbåtilla helposti saavutettavissa, ja niiden markkinoilla myytiin mm oman kalastuksen, eläinten pidon ja käsityön tuotteita. Samalla täydennettiin varastoja vain kaupungeista saatavilla tarvikkeilla. Storbåt on vakaa ja nopea purjehtia ja se kantaa jopa useamman tonnin painoisia lasteja. Sen suurempia sisaruksia ovat mm. jahdit ja sumppuveneet, joita kalastuksen sijasta käytettiin rahdin, ihmisten ja elävien kalojen kuljetukseen.

Vanhan suurtorin alue on ikiaikainen kalasatama, jossa elävä, kuivattu ja suolattu kala on vaihtanut omistajaa. Storbåtit ja muut sitä pienemmät talonpoikaisveneet olivatkin vuosisatojen ajan olennainen osa Aurajoen perinteistä jokimaisemaa, jota Storbåt AURA nykyisin tekee näkyväksi. Pohjoismainen limisaumainen veneenrakennusperinne valittiin 2022 Unescon aineettoman kulttuuriperinnön maailmanlistalle ja Storbåt AURA taustayhdistyksineen oli mukana hakijatahona.

Storbåt AURAn omistaa ja rakensi talkootyönä Turunmaan perinneveneyhdistys ry, jonka tarkoituksena on edistää ja ylläpitää vanhan suomalaisen talonpoikaiskulttuurin mukaista veneiden rakentamiseen, purjehtimiseen ja muuhun käyttöön liittyvää osaamista. Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys järjestää luento- ja esitelmätilaisuuksia, harjoittaa alaan liittyvää tiedotus- ja julkaisutoimintaa, kerää veneilyyn liittyvää perinnetietoa, rakentaa ja rakennuttaa vanhoja venetyyppejä yhdistyksen käyttöön, kunnostaa, ylläpitää ja käyttää niitä sekä harjoittaa muuta siihen liittyvää toiminta. Vene laskettiin vesille 2011 ja on kopio 1921 valmistuneesta isoveneestä.

Lisätietoja

www.perinnevene.com
https://www.facebook.com/storbataura