Vastauksia Keskiaikaisten markkinoiden markkinavieraiden palautteisiin
Kesän 2019 Keskiaikaiset markkinat toteutuivat onnistuneesti, mistä kiitos paitsi kaikille tapahtuman sidosryhmille myöskin lukuisille kävijöille! Läsnäolonne loi Vanhalle Suurtorille aitoa markkinatunnelmaa!
Tapahtuman järjestäjä, yleishyödyllinen yhdistys Turun Suurtorin keskiaika ry, pyrkii aktiivisesti kehittämään tapahtumaa, minkä vuoksi keräsimme tapahtuman aikana kävijäpalautteita markkinavierailtamme. Runsaan positiivisen palautteen rinnalla saimme myös kehitysideoita. Osaan esitetyistä kysymyksistä ja kommenteista päätimme vastata näin hetimmiten. Alla löytyy muutamia vastauksia Keskiaikaisille markkinoille osoitettuihin palautteisiin.
Miksi ohjelmatietoja ei löydy englanniksi?
Turun Suurtorin keskiaika ry:n Keskiaikaiset markkinat -tapahtuma pyrkii huomioimaan viestinnässä eri kävijäkieliryhmät. Tämän vuoksi Keskiaikaisten markkinoiden ohjelma julkaistaan tapahtuman verkkosivuilla (www.keskiaikaisetmarkkinat.fi) ennen tapahtumaa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Lisäksi markkinoiden aikaan tapahtuman infopisteestä löytyy printattuja ohjelmalehtiä kaikilla kolmella kielellä. Infopisteen henkilökunta palvelee asiakkaita niin ikään suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi sekä tarvittaessa monilla muilla kielillä, kuten unkarin, romanian, ranskan tai saksan kielellä.
Näytelmäkohtauksissa pitäisi käyttää mikrofoneja.
Yksi Keskiaikaisten markkinoiden johtoajatuksista on pitää päivätapahtuman ohjelma mahdollisimman autenttisena ja keskiajan henkeä kunnioittavana. Tämän vuoksi päiväohjelmassa on päätetty olla hyödyntämättä äänentoistoa, sillä sähkökäyttöisiä mikrofoneja ei ole tieteellisesti todettu käytetyn Turussa keskiajallakaan.
Markkinanäytelmän ohella äänentoistoon liittyvät linjaukset koskevat myöskin päivisin esitettävää musiikkiohjelmistoa, joka nojaa akustisiin esityksiin. Päiväohjelmassa on tarkoin määritelty millaisia soittimia, asusteita tai esitysaihioita voidaan tulkita esiintyneen keskiajalla.
Alueelle tarvitaan lisää roskiksia.
Roskien ja jätteiden keräyksen suhteen olemme pyrkineet sijoittelemaan roska-astioita ja erillisiä päreroskiksia tapahtuma-alueelle tasaisin välimatkoin sekä painottaneet siistintätiimimme kokoa, jotta alue pysyisi läpi tapahtuman siistinä ja kävijöille miellyttävänä. Turun kaupungin kiinteiden roskisten lisäksi tuomme tapahtuma-alueellemme (Vanhalle Suurtorille, Porthaninpuistoon, Brinkkalan pihalle ja Ravintola Teinin pihalle sekä Itäiselle Rantakadulle välillä Tuomiokirkkosilta‒Nunnankatu) n. 30 lisäroskista. Roskisten määrää ja sijoittelua on kuitenkin hyvä arvioida ensi kesän tapahtumaa varten annetun palautteen pohjalta.
Olisin halunnut enemmän infoa Turun linnan, Aboa Vetus & Ars Nova -museon, Rohan Tallien ja Turun tuomiokirkon tapahtumista.
Keskiaikaiset markkinat on yksittäinen osa Keskiajan Turku -ohjelmakokonaisuutta, johon lukeutuvat – Vanhalla Suurtorilla järjestettävien Keskiaikaisten markkinoiden lisäksi – Turun linnan tapahtumat, Aboa Vetus & Ars Nova -museon ohjelma, Rohan Tallien hevosturnajaiset sekä Turun tuomiokirkon ohjelma. Keskiajan Turku -ohjelmakokonaisuudesta tiedotetaan yhteisessä Keskiajan Turku -tapahtumaesitteessä, josta löytyvät myöskin jokaisen yksittäisen tapahtumajärjestäjän yhteystiedot.
Vanhalla Suurtorilla järjestettävien Keskiaikaisten markkinoiden tiedotuksesta vastaa yleishyödyllinen yhdistys Turun Suurtorin keskiaika ry. Muut Keskiajan Turku -tapahtumat kuuluvat itsenäisten järjestäjäorganisaatioiden alaisuuteen, jotka vastaavat omien tapahtumiensa tiedotuksesta ja toteutuksesta. Turun Suurtorin keskiaika ry:n Keskiaikaisten markkinoiden tapahtumatiedotuksessa emme valitettavasti voi ottaa kantaa itsenäisten tapahtumajärjestäjän tapahtumiin.
Läntisen Rantakadun tapahtuma-alueen järjestelyt.
Turussa järjestetään Keskiaikaisten markkinoiden aikaan runsaasti muidenkin järjestäjien toteuttamia tapahtumia, jotka ovat irrallisia Keskiaikaisten markkinoiden tapahtuma-alueesta. Turun Suurtorin keskiaika ry:n Keskiaikaisten markkinoiden tapahtuma-alue rajautuu ainoastaan Vanhan Suurtorin, Porthaninpuiston, Brinkkalan pihan ja Ravintola Teinin pihalle sekä Itäiselle Rantakadulle välillä Tuomiokirkkosilta‒Nunnankatu.
Keskiaikaisista markkinoista irrallisia tapahtumia ovat esim. Käsityöläismarkkinat Läntisellä Rantakadulla, Käsityökortteli Aboa Vetus & Ars Nova -museon edustalla, Street Food Fiesta Titanik-gallerian edustalla sekä Rohan Tallien hevosturnajaiset Tuomiokirkkotorilla. Edellä mainittujen tapahtumien tapahtuma-alueesta ja tapahtumien järjestelyistä vastaavat Keskiaikaisista markkinoista riippumattomat järjestäjätahot.
Miksi tapahtuma-alue ei ole savuton, vaikka alueella on myös paljon lapsivieraita?
Keskiaikaisten markkinoiden tapahtuma-alueella on tupakointiin erikseen osoitettu alue, joka sijaitsee Vanhan Raatihuoneen ja Brinkkalan talon takana. Tapahtumaorganisaatio haluaa mahdollistaa sen, että katsomoalueella esitysten seuraaminen on mahdollista tupakan savusta vapaassa ympäristössä. Ymmärrettävästi suurtapahtuman aikana yksittäisten henkilöiden tupakointia on haasteellista valvoa, mutta tulemme tarttumaan epäkohtaan tarkemmin seuraavan tapahtuman kävijäohjeistuksissa ja tapahtumaviestinnässä mm. lisäämällä alueen tupakointikieltokylttien määrää.
Miksi Keskiaikaisten markkinoiden tapahtuma-alueella ei ole parkkipaikkoja autoille?
Keskiaikaiset markkinat on Turun kaupungin keskusta-alueen välittömässä läheisyydessä järjestettävä suurtapahtuma. Paitsi tapahtumapäivinä myöskään tapahtuma-ajan ulkopuolella alueella ei ole autopaikoitusta. Tiedotamme asiasta paitsi kävijöitä myöskin myyjiä ja esiintyjiä vuosittain hyvissä ajoin ennen tapahtuman alkua.
Sujuvimmin tapahtuma-alueelle saapuminen tapahtuu julkisia liikennevälineitä hyödyntäen. Useat Turun seudun joukkoliikenteen bussit pysähtyvät aivan tapahtuma-alueen vieressä, minkä vuoksi kannustammekin kävijöitämme hyödyntämään julkisen liikenteen palveluita tapahtuman aikana.
Turun keskustassa, kävelymatkan päässä tapahtuma-alueesta, auton voi parkkeerata vaivattomimmin esim. keskusta-alueen parkkihalleissa, joita ovat Louhi (Läntinen Pitkäkatu 12 B, henkilöuloskäynnit Kauppatorilla, Yliopistonkadulla ja Kauppiaskadulla), Julia (Brahenkatu 3), Stockmann (Kristiinankatu 11), P-Centrum (Kristiinankatu 8), Wiklund (Brahenkatu 8) ja Puutori (Brahenkatu 13).
Lisää eläimiä tapahtuma-alueelle.
Lemmikkieläinten tuontia tapahtuma-alueelle ei ole erikseen kielletty, mutta olemme ystävällisesti pyytäneet kävijöitämme huomioimaan, etteivät lemmikit, kuten koirat, viihdy runsaan väentungoksen ja hulinan keskellä.
Toisinaan tapahtumassa on tavattu erillisessä aitauksessa lampaita tai härkiä. Kaikki eläimet eivät kuitenkaan ole tottuneet esiintymään suurille ihmisjoukoille, mikä rajaa vuosittaisia mahdollisuuksia tuoda tapahtumaan eläimiä. Tapahtuman järjestäjänä haluamme stressata esiintymiseen tottumattomia eläinystäviä mahdollisimman vähän.
Miksi tapahtuma-alueella oli niin paljon lokkeja?
Turussa ja Turun saaristossa pesii runsaasti lokkeja, jotka saapuvat etenkin kesäisin paitsi saariston lintuluodoille myöskin Turun kaupungin alueelle. Viime vuosina lokkien ravinnonsaannin voidaan nähdä vaikeutuneen, mikä on puolestaan heijastunut siihen, että entistä suurempi joukko lokkeja on löytänyt ravinnonlähteitä kaupunkitiloista.
Keskiaikaisilla markkinoilla olemme ohjeistaneet kävijöitämme olemaan ruokkimatta lintuja, jotta lokkiparvien suuruus pysyisi maltillisena. Samaten elintarvikemyyjiä ja siivoustiimiä on ohjeistettu pitämään alue siistinä, jottei roskat houkuttele lintuja alueelle. Valitettavasti emme kuitenkaan voi vaikuttaa luonnonvaraisten eläinten käyttäytymiseen muuten kuin ohjeistamalla sidosryhmiämme ja kävijöitämme siisteyden ja ruokinnan suhteen.
Kiitos vielä teille kaikille palautetta jättäneille!
Keskiaikaiset markkinat järjestää voittoa tavoittelematon ja yleishyödyllinen yhdistys Turun Suurtorin keskiaika ry.
Lisätiedot:
Tiina Hartikainen
projektityöntekijä
040 132 9994
tiina@keskiaikaisetmarkkinat.fi