Työnäytösalue

Porthaninpuistossa, Työnäytösalueella, käsityöläiset esittelevät keskiaikaisia menetelmiään. Voit seurata vierestä, miten perinteisistä materiaaleista syntyvät niin korut, puukot, lautanauhat kuin juomasarvetkin. Mestarit vastaavat mielellään uteliaiden kysymyksiin. Jos viehätyt jostakin tuotteesta, niin ei hätää. Useimmat niistä ovat myös kaupan.

Työnäytösalue tarjoaa myös mahdollisuuden kurkistaa keskiajan arkeen. Suurin osa käyttöesineistä ja muista tarvikkeista valmistettiin tuolloin itse. Huhu kertoo, että myös kauppiaat Itämeren etelärannoilta suunnittelevat matkaa Turkuun tuodakseen kotimaidensa tuotteet ihmeteltäviksi.

Työnäytösalue 2023

1 Turun keskiaikainen maalariverstas
Keskiaikaisella maalariverstaalla esitellään jo vuosisatoja sitten käytettyjä väri- ja maaliaineita sekä maalien valmistamiseen ja käyttöön liittyneitä työmenetelmiä ja – välineitä.

2 Värjärikillan kasvivärjäyspiste
Värjärikillan toimintaa voi seurata työnäytösalueella. Mukana on kiltalaisia aina oppipojista mestareihin. Laitamme padan porisemaan ja värjäämme monilla tutuilla lähiympäristön kasveilla ja joskus kaukomailtakin tuoduilla väriaineilla Meiltä voi tulla kysymää, niin nykyisistä kuin keskiaikaisistakin väreistä ja väriaineista. Työnäytöksissä käytetään keskiaikaisia menetelmiä. Väri uutetaan tuoreista tai kuivatuista kasveistä. Värjäyksen apuaineina käytetään alunaa, viinikiveä, kidesoodaa ja natriumditioniittia. Värjättävät materiaalit ovat luonnonkuituja. Lisää tietoa Värjärikillasta ja sen toiminnasta löytyy nettisivuilta www.varjarikilta.fi sekä Värjärikillan Facebook-ryhmästä Luonnonvärjärit-Värjärikilta.

3 Elävä Keskiaika ry
Elävä Keskiaika elävöittää aikaväliä 1000-1400. Työnäytösalueen pisteellä esitellään mm. erilaisia keskiajan kädentaitoja, aikakauden pelejä ja keskiaikaista ruokakulttuuria. www.keskiaika.org

4 Swan River Crafts & Löydöstä muinaispuvuksi-projekti
Keskiaikaisella kojulla kudotaan historiallisia lautanauhoja, ja myydään pienimuotoisesti tarvikkeita.
https://swanrivercrafts.com/

5 Suomen Perinnenahkurit ry
Perinnenahkurit tekevät erilaisia nahanparkintaan liittyviä töitä.

6 Kylttimaalari
Taulujen ja kylttien maalausta perinteisillä öljyväreillä. Maalaukset tehdään pellavakangas sekä leveästä mäntylaudasta tehdyille pohjille. Aiheina maalauksissa korppeja, ilveksiä, viikinki / keskiaikaisia henkilöitä ratsuineen ja veneineen.

7 Alnilam
Keskiajan tähtitieteen ja tähtitieteellisten laitteiden esittely. Esillä kompasseja, tiimalaseja, aurinkokelloja, astrolabeja, ja armillaaripalloja sekä sulkakyniä ja käsinsidottuja muistikirjoja. www.alnilam.fi

8 Kukkopillin maalausta
Kukkopillinmaalausta lapsille. Kukkopilli, joita lapset ja toki muutkin voivat maalata. Opastus ja värit kuuluvat kukkopillin hintaan. Lisäksi keskiaikaiseen malliin tinakoruja. www.facebook.com/haltijatontut/

9 Viikinkiteltta
Tulemme elävöittämään Keskiajan Turku-tapahtumaa omalla keskiaikaisella teltallamme, emme myy mitään, mutta annamme tapahtumassa vieraileville mahdollisuuden tutustua viikinkien asuintapaan. Saxon-telttamme on varustettu ajanmukaisilla kalusteilla ja tarvikkeilla.

10 Kolme seppää
Taontatyönäytös-piste. Esittelemme sepän taitoja kolmen sepän voimin. Keskiajan Turun asiakkaat voivat myös tilata meiltä pieniä tilaustöitä paikan päällä. www.seppakahiluoto.fi

11 Käspaikkakerho, Turun Karjala-Seura
Teemme seuraavia työtapoja: neulakinnastekniikka, viitelöinti, lautanauhat, verkon kutominen, nyörejä ja nauhoja eri tekniikoilla. Villan karstaus ja kehräys. https://www.karjalanliitto.fi/karjalan-liitto/jasenyhteisot/karjalaseurat.html

12 Turun keskiaikaseura Unikankare
Turun keskiaikaseura Unikankareen työnäytöspisteellä tehdään päivien mittaan monenlaisia käsitöitä, kuten kirjontaa, haarukkanyöriä, lautanauhaa, iskunyöriä, hiusverkkoa, neulakinnasta, kalligrafiaa sekä savitöitä. Lisäksi pisteellä voi tutustua erilaisiin keskiaikaisiin peleihin sekä historiallisiin tansseihin.
www.keskiaikaseuraunikankare.fi

13 Jäsenkorjaaja
Arja Tuikka sekä Kati Kanala tekevät muinaisilta suvuilta suoraan perittyä jäsenkorjausmetodia. Jäsenkorjaus aloitetaan aina jaloista ja edetään ylös kehoa tarpeen mukaan, hoito ja opetus tapahtuu kuuntelemalla hoidettavan kehoa sormilla. Itse hoito tapahtuu istuen, jolloin hoitaja istuu takana ja hoidettava hänen edessään. Jäsenkorjaus on yksi muoto kansanparannuksesta. Kansanparantaja tekee myös muuta, kuten pysäyttää verta, antaa kaukoparannusta, hoitaa yrteillä ym. Kansanparantajanimike on hyvin harvinainen tänä päivänä, koska sen voi antaa ainoastaan vanhempi kansanparantaja nuoremmalle oppilaalleen. Valitettavasti nämä monia sairauksia parantavat ja helpottavat hoitomuodot jouduttiin lopettamaan lääketieteen tultua suosioon ja siten monissa paikoissa Suomea parantajat eivät antaneet enää tietojaan seuraavalle sukupolvelle. Pisteellä myös Kati Kanalan tekemiä käpykarhuja.


14 Mestari Juseliuksen paja
Esitellään vanhoja työtapoja, kuten värttinällä kehräystä ja villan karstausta.

15 Auran tytöt

Partiolaisten muurikkalätyt


16 Outa Puoti

Perinteisiä kädentaidon menetelmiä ja välineitä. Luita ja luumateriaalista tehtyjä tuotteita. Kasvivärjättyjä lankoja ja niistä valmistettuja tuotteita. Nauhapirtoja, nauhalautoja ja niistä suunniteltuja aloituspakkauksia. Värttinöitä ja villaa. Tompakkilangasta tehtyjä koruja. Kalannahkoja ja käsittelyä. Työnäytöksiä mm. neulakinnastekniikkaa, karstausta ja värttinällä kehräämistä. Pirtanauhan sekä lautanauhan kutomista.


17 Muinaistekniikan opiskelijat

Veistely, nyörejä, lautanauhoja, kehräämistä, neulakinnas, tuohityö, karamiikka ja kaiverrus. Esittelemme erilaisia tekniikoita, joita opettelemme koulussa.


18 Suutarimestari Tylli

Kenkien valmistus perinteisin työtavoin. https://www.facebook.com/suutarimestari