Keskiaikaisten markkinoiden värikkäät vuodet

Keskiaikaisilla markkinoilla on koettu vuosien saatossa monia unohtumattomia hetkiä. Keskiaikainen Turku on rakennettu markkinamyyjien, käsityöläisten, ritareiden, musikanttien ja leikareiden avulla Vanhan Suurtorin ympäristöön aina vuodesta 1996 alkaen. Keskeisenä osana markkinoita on toiminut suuri teatterinäytelmä, jonka kautta historiallisia tapahtumia on tuotu nykyaikaan näyttävällä, hauskalla ja ainutlaatuisella tavalla.

Monet jännittävät tapahtumat, kuten ruton uhka, sotatoimet Novgorodia vastaan, arvovaltaisten vieraiden näyttäytyminen markkinoilla ja valtaapitävien kiistat – unohtamatta kaupunkilaisten iloisia kohtaamisia, tanssia ja laulua – ovat viihdyttäneet markkinakävijöitä vuosittain Vanhalla Suurtorilla.

Täältä löydät tietoa Keskiaikaisten markkinoiden teemavuosista ja tapahtumista.

2020

Keskiaikaisilla markkinoilla virtuaalimatkattiin vuoteen 1394. Porvari Jakob Anderssonin pihalla kokoontuivat kauppiaan Saksasta kotoisin oleva vaimo Margareta Jönsdotter, pariskunnan poika Anders, talon piika Kaarina, kaupungin kirjuri Olof Matsson, hopeaseppä Jaakko Henrikinpoika ja kauppias Hindrik Olofsson testamentin laadintaan. Mikä vaikea sairaus mahtoi vienyt porvari Jakob Anderssonin voimat siinä määrin, että hän päätyi kirjaamaan itselleen testamentin? Tarina saa jatkoa vuoden päästä.

2019

Keskiaikaisilla markkinoilla elettiin vuotta 1399. Kesästä nauttiva toriväki ja ihmisvilinä täyttivät Vanhan Suurtorin, kun markkinat kokosivat kaikenlaiset eri tavoin tärkeät ihmiset yhteen – aina Turun Piispasta entiseen rouva linnanherraan seurueineen. Hurmiollista juhlan tuntua ei puuttunut, kun ääneen pääsivät saarnaajat, näkijät, leikarit sekä Pappientalon väki! Markkinaväen joukossa muistiinpanoja kirjasi myös muuan historioitsija.

2018

Keskiaikaiset markkinat kuljettivat markkinakansan unohtumattomalle matkalle riemuvuoteen 1400! Keskiaikainen Turku näyttäytyi varsin vireänä kaupunkina, jossa etenkin markkina-aikaan riitti nähtävää ja tehtävää. Neljään päivään mahtui iloa ja surua, yltäkylläisyyttä ja pätkätöitä, soppaa ja saippuaa sekä tietenkin hurmiota ja rakkautta. Nähtiinpä Turussa myös mystikkonaisia, Pyhä Yrjö ja kunnioitusta herättävä lohikäärme!

2017

”Parahin markkinakansa! Täten julistettakoon näille markkinoille markkinarauha!” Markkinaväki kuunteli pormestari Erik Jenssonin sanoja iloisen odotuksen vallassa kesällä 1517. Taas oli aika jättää hetkeksi arjen murheet taakse ja antautua riemukkaan markkinahumun pauloihin! Kaupanteon lomassa nähtiin yhtä ja toista mielenkiintoista: kieroja kirkonmiehiä, leikariesityksiä, mätäjärveläisen mystikon ja piispankäräjät… Tiedettiin myös kertoa, että Turun linnalla valmistaudutaan jälleen tanskalaisten hyökkäykseen.

2016

Vuonna 1509 Turussa vietettiin markkinoita jännittyneissä tunnelmissa. Juuttien ryöstöretket herättivät kauhua rannikkokylissä ja itärajallakin kahinoitiin. Kaikesta huolimatta saapuivat taas kerran torille myyjät ja ostajat, herrat ja narrit, soreat neidot ja pontevat yljät. Oli aika tavata tuttuja ja antaa markkinahumun viedä mennessään. Murehtiahan ehtii arkenakin! Ja kun markkinarauha kerran oli julistettu, kukapa sitä olisi uskaltanut rikkoa? Ei kai kukaan?

2015

Keskiaikaisilla markkinoilla siirryttiin uudelle vuosisadalle ja matkattiin ensimmäistä kertaa 1500-luvulle. Kesällä 1504 Turkuun kokoontuivat kaikki maan mahtavat ja rikkaat, kun vastavalittu valtionhoitaja Svante Sture saapui Turkuun vastaanottamaan uskollisuudenvalat Suomen alueen hengellisen ja maallisen vallan edustajilta. Lisäksi pelottavat huhut kulkivat tuulen lailla markkinaväen keskuudessa. Oliko rutto saapumassa Suomeen?

2014

Kesä armon vuonna 1491 oli kuumimmillaan ja Turussa kävi kova kuhina. Keväällä riehuneen tulipalon jäljiltä kaupungissa oli paljon korjattavaa ja sataman kantajat olivat menneet lakkoon danzigilaisten kauppiaiden kieltäydyttyä maksamasta sovittua taksaa. Riidan ratkaiseminen vaati todellisia sovittelijantaitoja, ja niinpä itse valtionhoitaja Sten Sture saapui Turkuun selvittämään tilannetta.

2013

Keskiaikaisilla markkinoilla matkattiin vuoden 1489 historiallisiin hetkiin, jolloin ensimmäisen Suomea varten painettu kirja, Missale Aboense, saapui turkulaisten ihmeteltäväksi. Markkinoilla koettiin taattua toritunnelmaa: vilinää ja vilskettä, iloisia jälleennäkemisiä, juhlavia sanoja markkinarauhasta, riemua ja rakkautta, arvokkaita rouvia ja kauniita neitoja, ylväitä herroja ja hulttioita, suukopua ja särvintä, torimyyjien kaupankäyntiä, vilpitöntä puoskarointia sekä nunnia, konnia ja maailman kaunein yksisarvinen!

2012

Vanhalla Suurtorilla elettiin vuotta 1418 ja vietettiin kohtaamisten markkinoita. Katolisen kirkon skisma ja kolmen paavin aikakausi oli juuri päättynyt, ja tieto tästä kantautui aina kaukaiseen Turkuun asti. Torilla kohtasivat eri säädyt, kielet ja kulttuurit. Markkinaväki pääsi tutustumaan myös maailman laidalta tulleeseen, jännittävään, mysteerieläimeen!

2011

Keskiaikaisilla markkinoilla palattiin ajassa taaksepäin vuoteen 1385, jolloin kaupungissa elettiin Turun linnanpäällikön ja Ruotsin valtakunnan mahtavimman miehen, Bo Joninpojan, aikakautta. Piispaksi valittiin ensimmäistä kertaa Suomessa syntynyt rälssisukuinen, Bero II Balk. Pyhimyskulkueiden ja kansainvälisen markkinahälinän ohella kaupunkilaiset eivät välttyneet pieniltä välienselvittelyiltä ja tulipaloilta.

2010

Vanhalla Suurtorilla elettiin vuoden 1350 ilon ja riemun markkinoita! Kaupungilla kulki kuitenkin huhu lähestyvästä rutosta sekä kuninkaan sota-aikeista. Sairaudet karkotettiin yhdessä laulun ja tanssin voimalla markkinaväen ottaessa kaiken ilon irti elämästä!

2009

Keskiaikaisilla markkinoilla matkattiin vuoteen 1439 ja kohistiin alkuvuodesta päättyneestä Daavidin kapinasta. Vaikutusvaltainen piispa, Maunu II Tavast, varusti Turun tuomiokirkkoa toimeliaasti ja rakensi uusia kappeleita Turun linnan linnanpäällikkö Hans Gröpelin pitäessä huolta Itämaan järjestyksestä.

2008

Keskiaikaisilla markkinoilla kävijät johdatettiin vuoteen 1413, jolloin Turussa elettiin edelleen yhden pormestarin aikaa edellisvuosien hirveiden tapahtumien jälkimainingeissa. Tämä häiritsi raadinjäsenistä erityisesti Hans van Kampenia, joka havitteli itselleen – tai ainakin pojalleen – pormestarin paikkaa.

2007

Vanhan Suurtorin mukulakivillä herätettiin eloon vuoden 1412 keskiaikainen Turku, jolloin valtakunnassa kuohui. Unionikuningatar Margareta oli saanut viimeisen voitelun ja linnanpäällikkö Klaus Lydekenpoika Djäkn oli lähtenyt kuulemaan ohjeita aina Tukholmaan asti. Novgorodilaiset oli saatu juuri häädetyksi Viipurin porteilta pienin menetyksin. Saksilaisen ritarikunnan kerrottiin kärsineen suuren tappion Puolan ja Latvian joukkoja vastaan.

2006

Keskiaikaisilla markkinoilla palattiin ajassa kesään 1447, jolloin Tuomiokirkko oli jo miltei 200-vuotias ja markkinahumussa juhlittiin koko kansan rakastaman piispa Maunu Tavastin syntymän 90-vuotisjuhlaa. Markkinat täyttyivät rakkaudesta, kiistoista, sirkustempuista sekä tietysti laulusta ja tanssista. Myynnin, kosiskelun ja sukujen väliset riidat keskeytti kuitenkin sekasortoa aiheuttava Novgorodin uhka.

2005

Armon vuonna 1401 Turun kaupungin kaksi merkittävintä porvarisperhettä, van der Berget ja Gottschalkit olivat juuri solmineet merkittävän kauppaliiton naittamalla jälkikasvunsa. Kesken lahjaseremonian vitaaliveljet ryöstivät morsiamen ja vaativat tätä vastaan vapautettavaksi päällikköään, Klaus Störtebeckeriä, joka oli Turun linnassa vankina. Apuun haettiin jo loistopäivänsä nähnyt ritari, Niklas Kurki. Kaupunkilaisten avustuksella hän voitti merirosvot ja palautti järjestyksen kaupunkiin.

2004

Vuonna 1397 Itämaa ja Turku olivat hankalassa välikädessä. Piispa Bero II Balk neuvoi kansaa turvaamaan Tanskan hallitsijoihin Margareetaan ja Eerik Pommerilaiseen, mutta Turun linnan käskynhaltija Knut Bonpoika Grip oli vanhan kuninkaan, Albrekt Mecklenburgilaisen, kannattaja. Tilannetta ja Turun asemaa saapui tarkastamaan saksalaisen ritarikunnan suurmestari, jonka intressit liittyivät kuitenkin enimmäkseen kaupankäyntiin.

2003

Vanhalla Suurtorilla matkattiin kesän 1365 historiallisiin hetkiin. Koko talven kestänyt Turun linnan piiritys oli ohi ja urhea linnanpäällikkö Narve Ingevaldsson joukkoineen joutui antautumaan hyökkääjien ryhtyessä polttamaan linnaa. Myös kuulun saksalaisen sotakojeen tekijän ihmeellisellä ballistalla oli ratkaiseva osuus voittoisassa piirityksessä. Uusi saksalainen kuningas, Albrekt Mecklenburgilainen, saapui tervehtimään valloittamaansa Itämaata ja sen kansaa.

2002

Vuonna 1347 Suurtorilla kävi markkinaväen keskuudessa kova kohina: itse kuningas Maunu Eerikinpoika oli tulossa ensimmäistä kertaa Turkuun! Valtakunnan hallitsija oli purjehtinut Tukholmasta valmistelemaan ristiretkeä Novgorodiin, mutta kauniin kuningattaren, Blankan, kruunu oli kateissa. Läheiseltä Unikankareelta kuului kova pauke, sillä Tuomiokirkkoa laajennettiin piispa Hemmingin suojeluksessa.

2001

Armon vuonna 1434 saksalainen kauppias Herman Grossist saapui Turun markkinoille mukanaan ennennäkemätön lasti tavaraa ja ihmisiä. Arvokkaimpana tuomisenaan hänellä oli kuitenkin kuninkaan kirje Tukholmasta. Valtakunnassa oli meneillään Engelbrektin talonpoikaiskapina, johon piispa Maunu II Tavastin ja linnanpäällikkö Klaus Lydekenpoika Djäknin oli otettava kantaa suomalaisten puolesta.

2000

Vanhalla Suurtorilla elettiin vuotta 1403 ja nähtiin monenlaista vilinää Itämaan suurimpien markkinoiden houkutellessa väen paikalle. Myös arvokkaat vieraat, Kuningas Erik Pommerilainen ja Turun linnanpäällikkö Tord Bonde, kunnioittivat tapahtumaa läsnäolollaan.

1999

Vuoden 1390 markkinoille kokoontuivat sulassa sovussa kauppiaat, talonpojat ja kirkonmiehet. Ruotsin valtakunnan toiseksi suurimman kaupungin pormestarina toimi aiempien vuosien tapaan Hennekinus Luokkinainen.

1998

Olavinpäivän aikaan järjestetyillä markkinoilla matkattiin vuoteen 1387. Vanhalla Suurtorilla vieraili niin Turun linnan päällikkö Jeppe Djäkn kuin markkinat avannut pormestari Hennekinus Luokkinainenkin.

1997

Turun Vanhalla Suurtorilla järjestetyillä Keskiaikaisilla markkinoilla musikantit, leikarit ja ilveilijät viihdyttivät iloista markkinakansaa!

1996

Ensimmäiset Keskiaikaiset markkinat järjestettiin Brinkkalan sisäpihalla, jossa laadukkaita käsityötuotteita kauppaavat myyjät ja erilaiset esiintyjät johdattivat kävijät jännittävään keskiaikaiseen Turkuun!