Kurkistus Keskiaikaisten markkinoiden talkootyöhön – Haastateltavana talkootyön konkari Nestori Liminka

Monelle Keskiaikaiset markkinat edustaa perheen yhteistä perinnettä.  Markkinatorille palataan kesä toisensa jälkeen kokemaan torin verraton tunnelma. Markkinakävijöiden lisäksi myös talkootyöntekijät kotiutuvat Vanhalle Suurtorille viimeistään tapahtumapäivien edellä, kun alueen pystytystehtävät käynnistyvät.

Talkootyö onkin verrattain keskeisessä roolissa Keskiaikaisten markkinoiden toteutumisessa. Tavoitimme Turun yliopistossa kulttuurihistoriaa opiskelevan Nestori Limingan – vapaaehtoistoiminnan moniottelijan –, joka sanallisti kokemuksiaan talkootyöstä Keskiaikaisilla markkinoilla.

 

Ystävän vinkki sai hakemaan mukaan
Alkujaan idea talkootyötehtäviin hakeutumisesta syntyi Nestorille osittaisen sattumuksen kautta: ”Ystäväni oli harjoittelijana markkinoilla vuonna 2016 ja hän antoi minulle vinkin parin viikon varoitusajalla. Innostuin ajatuksesta ja tiedustelin markkinoiden henkilökunnalta, onko talkootiimissä vielä tilaa.”

Yleensä tie talkootehtäviin vaihteleekin suhteessa hakijoiden määrään. Osa markkinoiden talkooväestä on aktiivisia keskiaikaharrastajia, osa taas hakee uusia kokemuksia, vastapainoa työlle, osallisuuden tunnetta, tekemistä eläkepäiville tai vaikkapa työkokemusta tapahtumatuotannon alalta.

Vuosittain Vanhalle Suurtorille n. 150 000 kävijää keräävän tapahtuman toteutuminen onkin valtava ponnistus. Talkootyöntekijöiden rooli on keskeinen mm. asiakaspalvelun, henkilökuntaruokailun, tarpeisto- ja puvustusaskareiden sekä tapahtuman pystytyksen ja purkutehtävien parissa. Työtehtäviä riittää jokaiselle oman kiinnostuksen ja osaamisen puitteissa.

Nestori tunnustaa omaksi suosikikseen siistintätehtävät: ”Olen uskollisesti työskennellyt siivoustiimissä kolme vuotta putkeen. Tehtävien hieno puoli on niiden joustavuus sekä itsenäinen työskentely.” Siivoustiimissä myös oman työn tuloksen näkeminen on ollut Nestorille erityisen mieleistä.

 

Askel talkootutoriksi
Muiden tapahtumien ja festivaalien tapaan myös Keskiaikaisilla markkinoilla on viime vuosina havahduttu talkoolaisten tahtotilaan vastaanottaa vastuullisempia tehtäviä. Viime vuonna markkinoilla kokeiltiin tutorointijärjestelyä, jossa konkaritalkoolaiset pääsivät opastamaan uusia tiimiläisiä tehtäviensä pariin.

Nestori koki uuden roolituksen ensimmäisten joukossa, vaikkakaan ei itselleen ensimmäistä kertaa: ”Olen ollut neljä kertaa opiskelijatutorina yliopistolla ja tutorointi on mielestäni hyvin antoisaa hommaa. Tunsin olevani kotona, kun pääsin talkootutorin tehtäviin.”

Usein tehtäviin perehdyttämiseen jää myös enemmän aikaa, kun perehdytyksessä on mukana konkari. ”Näytti siltä, että perehdyttämiseni oli selkeää ja asiapitoista. Perehdytys edisti samalla talkoolaisten tehtäviin kiinnipääsyä,” analysoi Nestori onnistumistaan.

Yleisesti tällaiset vastuutalkoolaisten tehtävät saavat myös Nestorilta kannatusta: ”Pidän ajatusta hienona! Esimerkiksi itselleni tapahtumien järjestäminen on hauskaa, joten henkilökohtaisesti ottaisin mielelläni lisää vastuullisia tehtäviä. Uskon, että monet talkootehtävistä kiinnostuneet ovat samoilla linjoilla kanssani.”

 

Luvassa jälleen mukavaa kesäistä tekemistä
Tapahtumapäivien ajaton ja toiset huomioonottava tunnelma on yksittäinen syy sille, miksi useimmat vapaaehtoiset palaavat kesä toisensa jälkeen yhteisen keskiaikatapahtuman pariin. Myös Nestori on kiinnittänyt huomiota talkoolaisten myönteiseen asenteeseen ja kokee kaikkien mukana olleiden olleen poikkeuksetta ”erittäin mukavia ja ahkeria tyyppejä”.

Talkoovuorossa voi päätyä myös mitä mielikuvituksellisimpiin tilanteisiin, kuten Nestorin parin vuoden takainen talkoomuisto osoittaa: ”Myyntikojua pitäneellä perheellä oli markkinoilla mukana kissanpentu ja sain ilon ja kunnian vahtia pientä mussukkaista karvapalleroa hetken aikaa talkootöiden lomassa, kun kojun pitäjille tuli yllättäviä kiireitä.”

Yleensä tehtävät kuitenkin ovat käytännönläheisiä, kesäisiä askareita. Nestori rohkaiseekin kaikkia hakemista harkitsevia lähtemään mukaan: ”Kannattaa ehdottomasti! Se on erittäin hauskaa tekemistä ja siinä pääsee tekemään yhtä Turun parhaista kulttuuritapahtumista!”

Loppuun konkaritalkoolainen kuitenkin muistuttaa vielä tärkeimmästä: ”Muistakaa nauttia markkinoista talkootyönne ohessa! Itselläni se on luonnistunut joka vuonna mainiosti siivoustöiden lomassa.”

 

Haku Keskiaikaisten markkinoiden talkootehtäviin kesälle 2019 on käynnissä osoitteessa www.keskiaikaisetmarkkinat.fi.

Hakulomakkeen voi täyttää myös suoraan täällä.

 

Lisätiedot:
Tiina Hartikainen
projektityöntekijä
p. 040 132 9994
tiina@keskiaikaisetmarkkinat.fi