Keskiaikaisten markkinoiden infomökin suunnittelukilpailu on ratkennut

Turun Suurtorin keskiaika ry:n järjestämä Keskiaikaisten markkinoiden infomökkiä koskeva suunnittelukilpailu on päättynyt. Kilpailussa ensimmäisen palkinnon (1500 €) voitti Pyry Kuisminin ja Kristian Paavilaisen ”Patiini”. Toiselle sijalle (500 €) ylsi Avanto Arkkitehdit Oy:n Ville Haran, Anu Puustisen ja avustaja Miyuki Wakasugin ”Tupa”. Kunniamaininnan sai Sito Oy Teemu Haranko ja avustaja Mikko Rikalan ”Kärki”. Kaikille avoin kilpailu oli käynnissä 22.5.‒22.8.2017.

 

Kilpailun voittajatyö on tuomariston mukaan harkittu kilpailuehdotus, joka vastaa hienosti kilpailun asettamiin haasteisiin. Suunnitelma täyttää hyvin sekä Keskiaikaisten markkinoiden että Vanhan Suurtorin Joulumarkkinoiden vaatimukset käytettävyydelle. Infomökin rauhallinen ja pelkistetty arkkitehtoninen yleisilme sopii hyvin Vanhan Suurtorin miljööseen ja sen modulaarinen rakenne mahdollistaa hyvän muunneltavuuden sekä koon että tilan avoimuuden suhteen. Tuomariston mukaan ehdotus on pienellä jatkokehittelyllä hyvin toteutettavissa.

 

Kilpailu pidettiin suppeana luonnoskilpailuna, johon osallistui yhteensä kolmetoista ehdotusta. Arkkitehtuuriltaan kilpailuehdotukset tarjosivat laajan skaalan eri vaihtoehtoja. Tuomaristo piti tärkeänä uuden infomökin monikäyttöisyyttä ja käytettävyyttä. Infomökki toimii markkinatapahtumissa vilkkaan tapahtuma-alueen kohtaamispaikkana ja keskuksena, josta markkinakävijät saavat tietoa tapahtumasta sekä yleistä opastusta ja neuvontaa. Lisäksi infossa on myynnissä tapahtumien myyntituotteita. Rakennuksen tuleekin olla keskiajan henkeen sopiva, mutta käytännöllisyydeltään nykyaikaiset tarpeet täyttävä.

 

Kilpailun tuomaristossa Suomen Arkkitehtiliitto SAFAn nimeämänä tuomarina oli arkkitehti Heikki Muntola. Kilpailu oli osa Koneen Säätiön rahoittamaa Keskiaikaisten markkinoiden Laboratorio 1400 -hanketta.

 

Suunnittelukilpailun arvostelupöytäkirja, kilpailuohjelma ja kaikki kilpailutyöt ovat nähtävissä Keskiaikaisten markkinoiden internetsivuilla osoitteessa: http://keskiaikaisetmarkkinat.fi/laboratorio/suunnittelukilpailu/

 

Lisätietoja:

Sami Skantsi
Projektityöntekijä

puh. 040 132 9994
sami@keskiaikaisetmarkkinat.fi
www.keskiaikaisetmarkkinat.fi