Keskiaikaisten markkinoiden kokonaisohjelma on julkaistu – Moniäänisessä ohjelmassa kohtaavat tiede ja taide

Keskiaikaisten markkinoiden käynnistyessä to 27.6. Turun Vanhalla Suurtorilla koetaan teatteria ja tarinankerrontaa, musiikkia, tanssia ja sirkusta sekä luentoja ja työnäytöksiä. Keskiaikaisten markkinoiden ohjelman kantavana teemana on tänä vuonna turkulainen arki ja arjen moninaisuus vuonna 1399.

Keskiaikaisten markkinoiden markkinanäytelmässä vuoden 1399 kesästä nauttiva toriväki ja ihmisvilinä täyttävät Vanhan Suurtorin. Markkinoille kokoontuvat kaikenlaiset eri tavoin tärkeät ihmiset – aina Turun Piispasta entiseen rouva linnanherraan seurueineen. Hurmiollista juhlan tuntua ei puutu, kun ääneen pääsevät saarnaajat, näkijät, leikarit sekä Pappien talon väki. Näytelmän ovat ohjanneet Julia Gauffin ja Suvi Kanniainen. Teoksen käsikirjoittaja on FT Tom Linkinen.

Musiikki- ja tanssiohjelma tarjoavaa sopivassa määrin tunnelmallisia ja mukaansatempaavia esityksiä pitkin päivää. Esiintymässä ovat mm. Comissatores Aboenses, Pukinsarven Tröötöttäjät, Härkätien Leikarit, Satu Lankinen, Räikkä, Tuhkatarha, Muskotti sekä Turun keskiaikaseura Unikankareen tanssijat. Humoristinen nukketeatteriesitys Nosta & Damus – Suuri Kirppusirkus naurattaa sekä aikuisia että perheen pienimpiä.

Keskiaikaisten markkinoiden iltaohjelmassa korostuu musiikki. Torstaina 27.6. Uusi keskiaika -iltatapahtuma vierailee Ravintolalaiva Donnalla Antti Alangon noustessa lavalle klo 21 ja jatkuu pe 28.6. klo 21 Bar Kukassa, kun Mummin Kullat esiintyvät. Ravintola Teinin pihalla järjestetään Keskiaikaiset juhlajamit -tapahtuma pe klo 21. Lauantain 29.6. iltaohjelmassa on jo kulttimaineeseen yltänyt TeiniFolk, jossa tänä vuonna esiintyvät Twelve Bar Ravens, Hiskin Pimpulat ja Limbo.

Asiaohjelmaa järjestetään kaikkina markkinapäivinä.  Turku Centre for Medieval and Early Modern Studiesin yleisöluennot Vanhalla Raatihuoneella paneutuvat otsikon Arjen ja uskomusten maailmat keskiajan Turussa kautta mm. Aurajoen topografiaan ja keskiaikaiseen maailmankuvaan. Torstai-iltana Pinellan tapahtumateltassa käydään rento Keskiajan pimeällä puolella -paneelikeskustelu, jossa puhujina FT Tom Linkinen, FT Reima Välimäki ja FT Mari-Liisa Varila. Suomen Numismaattinen Yhdistys luennoi su 30.6. Vanhalla Raatihuoneella käyttömetallirahoista, ja vuorostaan muinaisoluista ja yrteistä tietoa tarjoavat Härkäpään Saht Buarin työnäytösalueen luennot.

Tapahtuma työnäytösalueen toimijat tarjoavat koko perheelle soveltuvia työpajoja ja -näytöksiä mm. käsityöperinteeseen, keskiaikavarusteisiin, kansanparannukseen sekä keskiaikaiseen ruokakulttuuriin liittyen. Lasten puhdepihalla on ohjattua toimintaa läpi markkinapäivien sekä keskiaikainen karuselli ja katapulttirata. Lisäksi markkinatorilla perinteisin käsityömenetelmin valmistettuja tuotteitaan myyvät runsaat 90 käsityöläistä.

Keskiaikaiset markkinat ovat Suomen suurin keskiaika- ja muinaistapahtuma, joka järjestetään vuosittain Turun Vanhalla Suurtorilla. Tapahtuman järjestää voittoa tavoittelematon ja yleishyödyllinen yhdistys Turun Suurtorin keskiaika ry. Viime vuonna Keskiaikaisilla markkinoilla vieraili neljän päivän aikana n. 160 000 kävijää.

Lisätietoa tapahtumasta: www.keskiaikaisetmarkkinat.fi

 

Lisätiedot:
Suvi Kotilainen
tuottaja-toiminnanjohtaja

puh. 040 132 9992
suvi@keskiaikaisetmarkkinat.fi
www.keskiaikaisetmarkkinat.fi