Lilla kattens medeltidens äventyr i Åbo

Det är en ny dag i den somriga medeltidens Åbo. För en liten katt, varje dag här är en stor äventyr. Aura ås vattnet gnistrar och sädesfältena är fulla av säd, här är det bra att leva, tänkte katten med ett lycklig leende.

Men nu ska jag till torget, Åbos centrum. Lilla katten är hungrig, och han ska hitta nånting smaskigt att äta från torget. Men har man sett, vilket vimmel det är här! Det finns folk överallt, och massor av stånder, landsvagnar och måsar. Handeln verkar gå bra. Katten kikar efter maten. Det finns gröna ärter, kyckling benar, lever, kål och kålrötter. Vid sidan av maten såldes det också massor av tingeltang och kryddor. Katten känner lukten av en underbar doft…Fisk! Säljaren koncentrerar sig helt på att räkna pengarna som han just fick, så katten använder tillfället och snappar åt sig en liten fisk från bordet.

Ett glatt skratt skrämmer katten. Ett bekant ljud.. Det är barn i närheten, men var nånstans? På några meters avstånd hörs det en hög ljud; KOPS, KOPS, KOPS. Oj, hjälp, gigantiska barn, tänker katten när han ser, vad som kommer, och springer snabbt bort. I verkligheten är det bara glada barn med styltor, men det lilla katten förstod inte.

Det finns också många andra saker, man ska vara rädd för. Medeltiderna var ingen säker tid att leva på. Tänk om Ukko – åskans gud, skulle öppna himlen och sikta stormen mitt i Åbo? Eller en drake kom och överfall alla människor? Som tur, var det här bara sagor, men i medeltiderna trodde alla på dem! Katten blir återförd från sina tankar tillbaka till verkligheten, när riddarna rider förbi med sina hästar. Måste vara på alerten, så att jag blir inte trampad ner!

Fisken i munnen gick katten vidare och sökte efter en plats, där han kunde ligga i skuggan och äta i lung och ro. Kyrkklockorna ringer. Kanske det finns en park vid kyrkan, där det fanns plats för en liten katt? Det är så mycket vimmel på torget att katten bestämmer att tassa vid ån mot kyrkan istället. Han tittar sig omkring. Där timmermannen och snickaren skramlar i sina verkstader, och där mumsar barnen godisbitar och marsipan, smaskens! Längre borta syns det bostadshus, dit ska katten gå lite senare och lägga sig.

Helt andfådd från resan kommer katten fram till kyrkan. Den är så stor, att han får svindel. Katten upptäcker en lagom buske, som är skuggig och skyddande. Han går dit, lägger sig mysigt och börjar äntligen äta. Mmm, vad gott fisken smakar! Mätt och belåten sträcker han ut sig för att sova middag. Vilken lycklig dag, tänker katten innan han somnar.